Dzień Popcornu

Kukurydza została odkryta wraz z przypłynięciem Krzysztofa Kolumba do Ameryki Południowej. Właśnie wtedy zobaczono, że rdzenna ludność Meksyku zajada się złotymi, prażonymi kolbami. W XIX wieku prażone ziarna kukurydzy zyskały popularność w Stanach Zjednoczonych, gdzie były sprzedawane niemal na każdym rogu. Były niezwykle tanie. Często też uprażony popcorn, nawleczony na nitkę, służył jako ozdoba choinkowa w mniej zamożnych domach. Popularność słonej przekąski wzrosła w czasie II wojny światowej, gdy ograniczono sprzedaż słodyczy. Ciekawostką jest, że w tamtym czasie pojawiła się pierwsza maszyna do popcornu zainstalowana w kinach. Tak zapoczątkowano zwyczaj zajadania popcornu podczas seansu filmowego. Z czasem sprzedaż prażonej kukurydzy przewyższyła zysk osiągany z biletów. Z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego w ten dzień uczniowie poczuli się jak w kinie, klasy I-III wspólnie obejrzały film „Święta Angeli” natomiast klasy IV – VIII „Ratownicy z Malibu”. Wszyscy podczas seansu wszyscy zajadali się wcześniej przygotowanym pysznym popcornem.

Alicja Pyznar

centralna komisja egzaminacyjnao

okręgowa komisja egzaminacyjna w krakowie

logo kuratorium

mein